Відбулося перше у 2016 році засідання Національної ради реформ

119 квітня 2016 року відбулося 18-е засідання Національної ради реформ, яке було присвячене обговоренню декількох важливих тем, серед яких:

та інших.

Під час засідання Глава Адміністрації Президента Борис Ложкін представив "Пропозиції до плану першочергових дій щодо реформування країни в найближчі 100 днів" з детальною потижневою дорожньою картою оперативних рішень, а також конкретні "Пропозиції до плану дій з реформ на 2016 рік".  Пропозиції містили перелік з 20 реформ, які пропонується затвердити як найбільш пріоритетні.

Крім того, проектний офіс Національної ради реформ підготував звіт за 1 квартал 2016 року – "Моніторинг прогресу реформ".

"Не зважаючи на політичну кризу, запущені торік реформи не припинялися", – зазначив Дмитро Шимків. Говорячи про впровадження реформ у першому кварталі поточного року, секретар Нацради реформ зазначив, що, незважаючи на політичну кризу, протягом цього часу спостерігалися інерційні процеси, започатковані торік.

Заступник Глави АПУ акцентував увагу на набранні чинності Угоди про ЗВТ України та ЄС.

У питанні боротьби з корупцією він підкреслив важливість першого офіційного засідання НАЗК, яке відбулося 28 березня. Також було проведено державну реєстрацію Агентства. Окрім того, станом на кінець кварталу НАБУ передало до суду перші 9 справ, загальна кількість проваджень становить 119.

Значного прогресу досягнуто в реформуванні державних закупівель. Зокрема, Верховна Рада ратифікувала угоду WTO GPA щодо доступу українських компаній до ринків 48 країн. Ухвалено постанову, яка дозволить повноцінне розгортання системи електронних закупівель ProZorro. "Станом на 11 квітня кількість тендерів становила 76.26 тис., а економія коштів платників податків — 1.32 млрд грн", – повідомив Д. Шимків.

Пріоритетною залишається децентралізація. Нині триває процес добровільного об’єднання громад ще у 10 новоутворених громадах. Громади обирають старост. Станом на кінець березня обрано близько 50 старост. Згідно з держбюджетом, 159 громад отримали прямі бюджетні рахунки. За січень-лютий 2016 року доходи загального фонду місцевих бюджетів зросли на 49%.

Окрім того, протягом 3-х місяців патрульна поліція почала працювати ще у 12 містах. Загальна чисельність працівників зросла на 4622 осіб.

1 травня набуває чинності Закон "Про державну службу". Станом на сьогодні затверджено порядок проведення конкурсу на посади державної служби та положення про Комісію з питань вищого корпусу держслужби. Також розпочато розробку загальних правил етичної поведінки державних службовців.

У фінансовому секторі триває очищення. З ринку виведено сім банків.

У царині освіти затверджено нові вимоги до присвоєння вчених звань науковим працівникам.

У контексті національної безпеки та енергоефективності важливим є набуття чинності третім блоком законодавства на виконання вимог Закону "Про ринок природного газу". "Посилено рівень енергетичної безпеки. Україна вже 125 днів не купує газ у Росії", – наголосив Дмитро Шимків.

Станом на 31 березня за державною програмою енергоефективності видано понад 80 тис. "теплих" кредитів на суму 1,290 млрд грн.

У процесі реформування управління державною власністю розпочато конкурсний відбір керівників на 6 держпідприємств, серед яких "Укрпошта", "Укрзалізниця", "Укрспирт" тощо.

Для продовження ефективної співпраці з МФВ Парламенту треба в стислі терміни ухвалити 19 законопректів, що відкриває шлях для отримання чергового траншу від фонту в розмірі 1,7 млрд дол., а також додаткових гарантій уряду США на ще 1 млрд дол. Для отримання 105 млн євро в рамках третього траншу макроекономічної допомоги ЄС та контракту із розвитку держави Верховній Раді треба ухвалити 5 законопроектів.

Окрім того, до кінця 2016 року в рамках співпраці з МФВ та ЄС Парламенту необхідно ухвалити 129 законопроектів.

Також Дмитро Шимків поінформував про те, що Адміністрація Президента України та Секретаріат Національної ради реформ представили пропозиції щодо підвищення ефективності роботи Уряду. Серед іншого, йдеться про пришвидшення ухвалення рішень та проходження процедур всередині КМУ, надання міністрам більших повноважень щодо призначення та звільнення своїх заступників, держсекретарів, керівників центральних органів виконавчої влади та їхніх заступників, підвищення ролі міністрів та віце-прем'єр-міністрів як лідерів реформ, а також підвищення ефективності роботи урядових комітетів і патронатних служб. Заступник Глави АПУ висловив упевненість у необхідності тіснішої співпраці АПУ з Урядом в питанні євроінтеграції.

Наступне засідання НРР відбудеться за тиждень і буде присвячене енергоефективності.

Джерело:

http://reforms.in.ua/ua/session/18

http://www.president.gov.ua/news/mi-zaproponuvali-do-obgovorennya-dorozhnyu-kartu-prioritetni-37003

Переглянути усі матеріали засідання, презентації доповідачів та отримати більш детальну інформацію про порядок проведення зустрічі можна за посиланням.

Слідкуйте за новинами на офіційній сторінці Національної ради реформ України в соціальній мережі facebook.

Також Ви можете бути першим в курсі всіх останніх подій, підписавшись на розсилку на головній сторінці сайту reforms.in.ua