Населення зможе офіційно звертатись до органів влади в електронному вигляді

Парламент у другому читанні ухвалив законопроект №2299, який відкриває можливість надсилання електронних петицій. Його було розроблено в Адміністрації Президента в рамках ініціативи Digital Ukraine за участі спеціалістів РПР.

Законопроект прирівнює звернення в електронному вигляді до паперового, і будь-який чиновник буде зобов’язаний відповідально розглянути його за процедурою, яка функціонує для паперових звернень.

Таким чином, створюється нова можливість, яка відповідає сучасному рівню розвитку інформаційних технологій.

Законопроект вводить нове поняття подання електронної петиції до вищих та місцевих органів влади по аналогії з іншими державами світу. Сьогодні вже понад 70 держав використовують різні форми електронних петицій до державних органів. Показовим є досвід США, країн Балтії, Німеччини та Фінляндії.

Після остаточного ухвалення законопроекту, будь-який представник органу влади буде зобов’язаний надати відповідь по суті петиції у десятиденний строк, якщо протягом 3 місяців електронна петиція зібрала 25 тисяч підписів.

«Одна з основних новацій закону – зміна існуючого порядку розгляду звернень громадян. Відтепер, якщо питання чи проблема акумулювала інтерес значної кількості громадян, чиновник не зможе зробити формальну відписку, оскільки існуватиме значний суспільний резонанс. Він буде змушений ухвалити якесь рішення чи запропонувати вихід з ситуації» - повідомив заступник Глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків.

Законопроект № 2299 пропонує громадським об’єднанням додатковий інструмент для надання публічного розголосу чутливим питанням економічного, соціального, правоохоронного іншого характеру. Це, в свою чергу, сприятиме розвитку громадянського суспільства, організації незалежних громадських ініціатив та підвищить прозорість урегулювання резонансних питань.

Усі органи влади забезпечені доступом до інтернету, а тому впровадження новації не потребуватиме значних фінансових ресурсів. Петиції до Президента на офіційному веб-сайті запрацюють найближчим часом.

Про Національну Раду Реформ

Національна рада реформ є спеціальним консультативно-дорадчим органом при Президентові України з питань стратегічного планування, узгодження позицій щодо впровадження в Україні єдиної державної політики реформ та їх реалізації. Метою діяльності Національної ради реформ є забезпечення впровадження єдиної, узгодженої державної політики реформ в Україні, налагодження ефективного механізму взаємодії державних органів та інститутів громадянського суспільства в процесі здійснення реформ із залученням до співпраці з цих питань міжнародної спільноти, впровадження системного підходу до стратегічного планування, узгодження позицій та моніторингу реалізації реформ щодо забезпечення сталого розвитку України як передумови зростання добробуту її населення, досягнення європейських стандартів забезпечення та захисту прав і свобод людини і громадянина.