Міжнародні донори підтримали інструмент моніторингу реформ та обговорили координацію донорського ресурсу в рамках реалізації антикорупційної реформи

Представники спільноти міжнародних донорів в Україні зібрались в офісі Представництва Європейського Союзу в Україні, щоб обговорити прогрес у запровадженні інструменту моніторингу реформ (Reforms Monitoring Framework), затвердженого Національною радою реформ, та перспективи подальшого використання цього інструменту для оцінки прогресу у реалізації реформ та ефективної координації донорської допомоги.

Обговорення було побудовано навколо одного з успішних прикладів застосування інструменту моніторингу – антикорупційної реформи.

Оксана Мовчан, радник Адміністрації Президента України та один із розробників системи моніторингу реформ, розповіла про прогрес у розробці та оцінці індикаторів оцінки успішності по 18 пріоритетних реформах, що були обрані Національною радою реформ. “На сьогоднішній день по 16 з 18 пріоритетів вже розроблені набори індикаторів успішності реалізації реформ, оцінку проведено по одинадцяти. Але ми очікуємо, що до наступного засідання Нацради, яке попередньо заплановане на 9 липня, оцінювання буде проведено по усім 18 реформам”, - повідомила Оксана Мовчан.

Перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова, яка є головою цільової команди реформи з антикорупції, відзначила важливість затвердженого Нацрадою реформ інструменту моніторингу успішності реалізації реформ, оскільки він дозволяє в досить простий спосіб відобразити реальний прогрес у реалізації поточних завдань та досягненні цілей реформи, які держава та суспільство ставлять перед собою протягом року. Це є індикатори, зрозумілі усім – чиновникам, міжнародній спільноті, громадянському суспільству. Також завдяки оцінці прогресу по визначених пріоритетах у реформі можна об’єктивно ідентифікувати конкретні перепони та проблеми в реалізації тих чи інших завдань та залучити зовнішні ресурси задля вирішення цих проблем. “Представлений набір індикаторів успішності реалізації антикорупційної реформи – це лише частина загального дерева цілей реформи, вершиною якого є суттєве зменшення корупції в Україні протягом 5-7 наступних років. Це є наші короткострокові орієнтири, які будуть переглядатись раз на рік – будуть додаватись нові індикатори та видалятись ті, що вже виконані та не є актуальними”, - відзначила Наталія Севостьянова.

Регулярне залучення донорів до роботи цільової команди реформи з антикорупції та спільні обговорення результатів оцінки затверджених індикаторів дозволить забезпечити координацію донорських проектів та ініціатив в межах реформи та досягти більш ефективного використання наявних ресурсів. “Якщо донори будуть розуміти, що реформа “пробуксовує” через те, що в державі немає ресурсу на залучення провідних іноземних фахівців – детективів з досвідом антикорупційних розслідувань, або на розробку програмного забезпечення чи закупівлю необхідного для роботи НАБ чи НАЗК обладнання, вони зможуть направити свої ресурси на виконання саме тих завдань, які на разі є пріоритетними для антикорупційної реформи”, - наголосив Ігор Гончаренко, менеджер з антикорупційної реформи Проектного офісу реформ.

У підсумку присутні на зустрічі представникі міжнародної донорської спільноти схвалили інструмент моніторингу успішності реалізації 18 пріоритетних реформ та наголосили на важливості його подальшого розвитку та практичного застосування. Також донори підтримали ідею координації зусиль та ресурсів на базі створених цільових команд реформ.