За підтримки уряду Німеччини пройшов перший Kyiv Design Week

Українські дизайнери гучно заявили про себе на світовій арені. За фінансової підтримки уряду Німеччини в межах проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA з 31 серпня по 19 вересня у швейцарському місті Цюрих у рамках Zurich Design Weeks  відбувся Kyiv Design Week 2023 «Київ: Місто змін», під час якого європейці познайомились із сучасним українським дизайном у всіх його проявах. 

Серед учасників престижної події — шпалери від TheO Wallpaper, годинники від ZAVOD, нова колекція багатофункціональних пуфів від меблевої фабрики DONNA, вази з нового біоматеріалу із міцелію та стебел конопель, який було створено у київській лабораторії S.Lab, а потім відтворено у біонічній формі українською студією Natura Ceramica. А також новий універсальний варіативний шрифт Fixel Font від української IT-компанії MacPaw, постери й аксесуари від Odessa City Letters, килим-гобелен від SOLOMIA RCS, який є наочною демонстрацією збереження давніх традицій ткацтва як народного ремесла, та колекція одягу Roots of the future, що досліджує злиття моди та технологій від UFEG (Ukrainian Fashion Education Group) та багато інших.

«Наша задача була повністю виконана, ми показали Європі, що креативний дизайн в Україні не просто існує, він також має дуже багато напрямків і всі вони якісно розвиваються та є достойними конкурентами закордонним колегам. Тому перший Kyiv Design Week у Цюриху отримав схвальні й дуже теплі відгуки», — кажуть організатори події.

За їхнім словами, особливо потужною для іноземців стала робота від Save Kyiv Modernism та Aspichi «Прогулянка Києвом. Архітектура бруталізму», — VR і кінематографічна подорож архітектурними об’єктами бруталізму української столиці, які створюють неповторне та впізнаване багатовимірне обличчя Києва.

«Завдяки доповненій реальності нам вдалося за лічені секунди перемістити людей із Цюриха в  Київ і це мало дуже потужний ефект. Деякі глядачі казали, що їх пройняло аж до мурашок під час перегляду», — кажуть організатори Kyiv Design Week. 

Крім того, європейців розчулила короткометражна стрічка «Хроніки київського дизайну» (Kyiv’s Design Chronicles) від Projector Institute. Стрічка розповідає, як дизайнери оберігають історію України, підтримують співгромадян під час війни та бачать наповнене можливостями майбутнє. Організатори стверджують, що переважна більшість глядачів після сеансу вийшла з мокрими очима.

Основні події Kyiv Design Week 2023 розгорталися в Цюриху, проте кілька подій відбулося і в Києві.

Зокрема, в інноваційному просторі MacPaw Space прихильники дизайну мали змогу відвідати дводенний інтенсив, присвячений  історіям успіху сучасних українських креативних бізнесів, а також критичним точкам на шляху втілення мрії. Серед спікерів — CEO Projector і видавець Telegraf.Design Олександр Трегуб, співзасновниця Zavodshop Ольга Кучмєєва, засновник і артдиректор компанії Expolight KLDS Микола Каблука, засновник і артдиректор шрифтової студії AlfaBravo Кирило Ткачов, співзасновниця SaveKyivModernism Ольга Терефеєва та інші представники дизайн-сфери в Україні.

Крім того, у Києві відбулася презентація Crossing Kyiv — редакційного проєкту від видання NO MAD Paper. Видання стало тестовою версією нового журналу про дизайн, яке в майбутньому має стати таким собі культурним дипломатом у сфері поліграфії, оскільки якісних видань на цю тему в Україні наразі не вистачає. Перший випуск Crossing Kyiv присвячено Києву і його сучасній культурі, зокрема, дизайну, архітектурі та креативним людям, які рухають цю індустрію.

Kyiv Design Week відбувався в межах проєкту TIPSTER: «Trade, Intellectual Properties Support, and Technical Regulation», який реалізується ГС «Фонд підтримки реформ в Україні» за фінансової підтримки уряду Німеччини в межах проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі»), виконавцем якого є німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Проєкт спрямований на підвищення конкурентоспроможності та стійкості українських малих і середніх підприємств, особливо з огляду на вступ до ЄС.

Партнер Kyiv Design Week — Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України», яка підтримує стартапи й малі та середні підприємства (МСП) з метою підвищення їхньої конкурентоспроможності на внутрішньому ринку України та на міжнародних ринках, допомагає в розбудові спрощеного та прозорого бізнес-клімату, а також забезпечує українські компанії можливостями скористатись перевагами міжнародної торгівлі.

Організатори:

Асоціація Design4Ukraine — українське професійне громадське об’єднання з місією формування цілісного суспільства. Бачення полягає в тому, щоб забезпечити краще та безпечніше життя громадян шляхом впровадження інструментів та просування культури дизайну.

Design of Changes — комплексна багатоетапна програма створення екосистеми пасіонаріїв. Для кожного, хто має запит на відповідальність за своє майбутнє. Для тих, хто приносить нові ідеї та має бачення майбутнього. Для всіх, хто впроваджує нові цінності, транслює сенси та забезпечує рух вперед.