ВІДБУВСЯ МІЖНАРОДНИЙ ФОРУМ «ІНФРАСТРУКТУРА ЯКОСТІ УКРАЇНИ – ПЛАТФОРМА ВЗАЄМОДІЇ БІЗНЕСУ В СИСТЕМІ ЄДИНОГО РИНКУ ЄС»

Рухаючись на шляху до подолання та розбудови економіки в післявоєнний період, Україна активно працює над збільшенням експорту, що стане основою для майбутнього економічного зростання. Маємо використовувати можливості для просування українських товарів та послуг за кордоном, розвитку експортних компетенцій, дослідження зовнішніх ринків та участі у міжнародних заходах. Про це йшлося на Міжнародному форумі «Інфраструктура якості України – платформа взаємодії бізнесу в системі єдиного ринку ЄС», що відбувся 23 травня 2024 року.

Захід був організований за ініціативи Мінекономіки, за підтримки проєкту TIPSTER Фонду підтримки реформ та програми міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі»), яка фінансується урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

У Форумі взяли участь представники Представництва Європейського Союзу в Україні, європейських та міжнародних організацій, проєктів технічної допомоги, національного органу стандартизації, Національного агентства з акредитації України, органів ринкового нагляду, державних підприємств, що провадять діяльність у сфері технічного регулювання, стандартизації, метрології, оцінки відповідності та акредитації, виробників та бізнесу, зацікавлених у виробництві та експорті промислової продукції України – загалом понад 200 учасників заходу.

«Одним з головних завдань Мінекономіки є стимулювання розвитку бізнес-активності та створення передумов для більшої фінансової самостійності держави. Для цього ми маємо розвивати внутрішнє виробництво, залучати інвестиції в реальний сектор та збільшувати експорт української продукції, у тому числі в промисловому секторі», – зазначив заступник Міністра економіки України Віталій Кіндратів.

«Україна продовжує впевнено рухатись на шляху євроінтеграції та наближення до європейських цінностей, стандартів і правил. Однією зі складових цього процесу є забезпечення належного та ефективного функціонування системи інфраструктури якості України, яка створена для того, щоб забезпечити безпеку та високу якість продукції та послуг. У рамках цієї системи фахівці та установи інфраструктури якості працюють разом для захисту здоров’я людей та навколишнього середовища. Це забезпечує якість та безпеку, що є важливим у багатьох сферах нашого життя – у виробничих процесах, на робочому місці та на ринку. Інфраструктура якості відіграє життєво важливу роль у бізнесі, інноваціях та торгівлі – як на національному, так і на міжнародному рівнях», – наголосив директор департаменту технічного регулювання Мінекономіки Олександр Панков.

З цією метою ми продовжуємо рухатись далі на шляху до відновлення економіки. Одним з інструментів для досягнення поставленої мети є укладення Угоди АСАА, яка є одним з різновидів угод про взаємне визнання результатів робіт з оцінки відповідності.

Для українських та іноземних виробників усунення технічних бар’єрів у торгівлі у результаті укладення Угоди АСАА надасть можливість реалізовувати промислову продукцію на території, як України, так і ЄС, на основі взаємного визнання результатів робіт з оцінки відповідності промислової продукції, визначеної Додатком ІІІ до Угоди про асоціацію.

«У результаті укладення АСАА українські виробники отримають нові бізнес-можливості в ЄС і за його межами, а споживачі – якісну та безпечну продукцію, вироблену  за сучасними технологіями. Буде забезпечено створення новий стійких ланцюжків доданої вартості, зростання ВВП та нові робочі місця. Це також стане важливою складовою економічної євроінтеграції», – підсумував результати Міжнародного форуму заступник Міністра економіки України Віталій Кіндратів.

Заступник Міністра економіки України Віталій Кіндратів також підкреслив важливість співпраці з проєктами технічної допомоги, фінансованими урядами Німеччини, Швеції та ЮНІДО, а також подякував європейським та міжнародним партнерам за підтримку на шляху інтеграції України до єдиного ринку ЄС.