Відбулась конференція «Як зробити євроінтеграцію ефективною. Регіональне економічне співробітництво та єропейська перспектива України: як Польща та Європа можуть допомогти»

14 вересня 2023 року в рамках програми «Європа. Польща. Україна: Відбудуємо Разом» за ініціативи Спілки підприємців та роботодавців Польщі (ZPP) та за участі Проєкту «TIPSTER: Торгівля, підтримка інтелектуальної власності та технічне регулювання», який реалізується ГС «Фонд підтримки реформ в Україні» за фінансової підтримки уряду Німеччини, відбулася конференція «Як зробити євроінтеграцію ефективною. Регіональне  економічне співробітництво та європейська перспектива України: як Польща та Європа можуть допомогти».

За участю представників Проєкту TIPSTER була організована та проведена панельна дискусія «Конкурентоспроможність через інтернаціоналізацію: перспективи та умови більш активної взаємодії між Україною та Польщею у галузях промисловості».

Одним з ключових завдань конференції було окреслення шляхів до створення спільного українсько-польського бізнес середовища, де кожен з учасників матиме можливості знайди партнера. Особливою цінністю конференції була можливість отримати дороговказ щодо пошуку надійного візаві у тих вузьких сферах, де країнами накопичено суттєвий людський та виробничий потенціал (будівництво, медицина, засоби вимірювальної техніки тощо). 

Під час дискусії учасники розповіли про проблеми та виклики сьогодення, насамперед щодо  регуляторного навантаження на бізнес, проблеми з виконанням робіт з оцінки відповідності, законодавчими невідповідностями тощо. Спільними зусиллями окреслено можливі шляхи їх розв’язання.

Під час панельного обговорення ефективного партнерства особливий акцент було зроблено на так званому «промисловому безвізі» (укладання Угоди про взаємне визнання результатів оцінки відповідності (АСАА)) як чиннику подолання технічних бар’єрів між країнами та підвищення конкурентоспроможності малих і середніх підприємств. 

Мінекономіки та Представництво ЄС в Україні наголосило на прогресі в частині підготовки до укладання Угоди АСАА. У разі успішного врахування українською стороною рекомендацій європейських експертів попередніх оціночних місій щодо готовності інфраструктури якості України працювати за правилами та нормами ЄС, найближчим часом можна порушувати питання про надання мандату для укладання АСАА. Угода АСАА, яка передбачає еквівалентність систем інфраструктури якості  України та ЄС  – це суттєвий крок до єдиного ринку ЄС.

Учасники конференції підкреслили особливу важливість та роль промислового безвізу під час війни. Після укладання угоди АСАА за трьома пріоритетними секторами (безпека машин, низьковольтне обладнання та електромагнітна сумісність) цей інструмент спрощення процесу торгівлі можна буде транслювати на всі пріоритетні сфери економіки, що суттєво допоможе відновленню та розвитку промисловості України.

За результатами панельної дискусії учасники дійшли згоди щодо реалізації подальших кроків, зокрема, активізації українсько-польського співробітництва у галузях промисловості, визначення пріоритетних для співробітництва сфер та встановлення в них польсько-українських комунікацій малого і середнього підприємництва, виявлення інших вимог/особливостей крім тих, що передбачені технічними регламентами безпеки машин та низьковольтного обладнання, для уникнення технічних бар’єрів та пошуку шляхів їх нівелювання, в процесі руху товарів між країнами, налагодження зв’язків між польсько-українським бізнесом, органами влади, органами з оцінки відповідності, метрологічними лабораторіями сторін на Комунікативній е-платформі з питань технічного регулювання (www.techreg.in.ua). 

Комунікаційна е-платформа була створена за ініціативи департаменту технічного регулювання Мінекономіки та підтримується Проєктом GIZ «Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною» та Проєктом «TIPSTER: Торгівля, підтримка інтелектуальної власності та технічне регулювання». 

Крім того, за результатами конференції сторони домовились про співробітництво у сфері стандартизації. 

Отриманні знання та інформація від польсько-українського бізнесу будуть застосовані експертами Проєкту «TIPSTER: Торгівля, підтримка інтелектуальної власності та технічне регулювання» для розроблення на запит Мінекономіки Настанови для бізнесу щодо підвищення його конкурентоспроможності та ефективного функціонування в єдиному ринку ЄС.  

Довідково:

Проєкт TIPSTER реалізується ГС «Фонд підтримки реформ в Україні» за фінансової підтримки уряду Німеччини в межах проєкту міжнародної співпраці  ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі»), виконавцем якого є німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Проєкт спрямований на підвищення конкурентоспроможності українських малих і середніх підприємств, розвиток інфраструктури якості України в єдиному євроінтеграційному просторі та ринку ЄС.