В Україні створений Проектний офіс секторальної децентралізації

З метою виконання завдань секторальної децентралізації за ініціативи Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та за підтримки проекту Експертної підтримки врядування та економічного розвитку створюється Проектний офіс секторальної децентралізації.

Проектний офіс секторальної децентралізації – незалежна, неурядова структура, яка створена при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

Діяльність Проектного офісу спрямована на організацію та підтримку процесу формування секторальної політики з децентралізації в відповідних міністерствах та відомствах.

Діяльність Проектного офісу охоплюватиме такі сектори:

1. Освіта.

2. Охорона здоров'я.

3. Соціальний захист.

4. Місцеві бюджети. Місцеві податки і збори.

5. Адміністративно-територіальний устрій. Система територіальної організації виконавчої влади.

6. Містобудування. Архітектура. (Планування територій об’єднаних територіальних громад).

7. Земельні відносини.

8. Інфраструктура (Транспорт, зв’язок, дороги).

9. Навколишнє середовище та використання природних ресурсів.

10. Культура.

11. Житлово-комунальне господарство.

12. Центри надання адміністративних послуг.

Питання децентралізації та реформи місцевого самоврядування є одним із головних пріоритетів як в Програмі діяльності Уряду, Коаліційної Угоди парламентських фракцій і затвердженої Президентом України Стратегії сталого розвитку "Україна – 2020".

Реформа місцевого самоврядування та децентралізації влади передбачає реформу адміністративно-територіального устрою, зміну всієї системи територіальних органів виконавчої влади та системи місцевого самоврядування, зміну бюджетної та податкової систем, земельних відносин, освіти, медицини, соціальної сфери і інших сфер (яких всього 22).

Дуже важливим є залучення Центральних органів виконавчої влади до формування політики децентралізації у відповідних секторах, і ключовим завданням Проектного офісу секторальної децентралізації є саме сприяння в розробці політики децентралізації.

З метою залучення висококваліфікованих експертів у відповідних сферах до складу Проектного офісу секторальної децентралізації, ухвалене рішення провести відкритий конкурсний відбір.

Джерело