ПРОВЕДЕНО ВЕБІНАР “ІНФРАСТРУКТУРА ЯКОСТІ В СИСТЕМІ ВІДНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ УКРАЇНИ: РЕГІОНАЛЬНИЙ КОНТЕКСТ. ОДЕСЬКИЙ РЕГІОН”

26 квітня 2024 року Мінекономіки за підтримки проєкту TIPSTER Фонду підтримки реформ та програми міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі»), яка фінансується урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, проведено вебінар “Інфраструктура якості в системі відновлення та розвитку України: регіональний контекст. Одеський регіон” для представників бізнесу та їхніх об’єднань, організацій і підприємств інфраструктури якості.


Цей вебінар черговий із серії запланованих просвітницьких онлайн вебінарів за участі регіональних центрів інфраструктури якості з метою представлення своїх можливостей для бізнесу. Регіональні центри, що беруть участь у проєкті: Полтава, Одеса, Дніпро, Харків, Львів. Термін реалізації проєкту – березень – вересень 2024 року,

Зазначені вебінари проводяться з метою отримання заінтересованими сторонами практичної інформації щодо сучасного стану інфраструктури якості України, про зміни в законодавстві, про застосування відповідного законодавства на практиці, особливо на шляху виходу на європейські ринки, зокрема, стосовно переваг укладання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (Угода ACAA, або так званий “промисловий безвіз”).

У рамках цього вебінару були розглянуті питання щодо функціонування системи інфраструктури якості України як інструмента подолання технічних бар’єрів в торгівлі на шляху до єдиного ринку ЄС, у тому числі в контексті підготовки до укладення Угоди АСАА; застосування отриманих знань для ведення зовнішньоекономічної діяльності, можливостей для бізнесу від участі у діяльності Технічних комітетів стандартизації, а також інформування щодо поточного стану правового регулювання у сферах ринкового нагляду та захисту прав споживачів з огляду на вимоги європейського законодавства та зобов’язання України, а також учасники були ознайомлені з можливостями для відновлення та розвитку економіки в Одеському регіоні.

«Кожний елемент інфраструктури якості, поряд з іншими елементами, націлений на забезпечення економічної ефективності та поліпшення добробуту. Однак, невідповідності та конфлікти інтересів, які існують між галузями виробництва, а також за межами національних кордонів можуть сприяти зростанню нетарифних бар’єрів, більш відомих як технічні бар’єри в торгівлі. У цьому контексті важливим є приведення національної системи інфраструктури якості на багатосторонній і регіональний рівень», – зазначив директор департаменту технічного регулювання Мінекономіки Олександр Панков.

Національна інфраструктура якості включає у себе такі сфери діяльності як технічне регулювання, стандартизація, метрологія, оцінка відповідності, акредитація та ринковий нагляд і покликана:

  • сприяти підвищенню якості продуктів та послуг у національному масштабі,
  • стимулювати попит на ці продукти та послуги, активізуючи окремі підприємства та економіку в цілому.
  • допомагати національній промисловості відповідати вимогам експортних ринків,
  • підвищувати конкурентоспроможність економіки країни та її здатність брати участь у світовій торгівлі та ланцюжках створення вартості.

Таким чином, інфраструктура якості являє собою комплексну сукупність інститутів, систем, норм і положень країни, які гарантують, що товари, які перебувають в обігу на національних ринках (як імпортовані, так і власного виробництва), відповідають вимогам безпеки та іншим суспільним інтересам.

Учасників вебінару було ознайомлено із сучасним станом системи інфраструктури якості України, основними досягненнями в рамках підготовки до укладення Угоди АСАА, основними тенденціями розвитку системи ринкового нагляду та захисту прав споживачів, важливістю участі у роботі технічних комітетів зі стандартизації.

Важливим був зворотній зв’язок та активна участь учасників щодо додаткових питань в рамках порядку денного. Для налагодження тісної взаємодії з бізнесом, установами та організаціями, які інтегруються в єдиний європейський простір інфраструктури якості, та для інших зацікавлених сторін створена та функціонує Комунікативна платформа з питань технічного регулювання (www.techreg.in.ua).. На платформі зацікавлені сторони можуть поставити питання, що стосуються сфери технічного регулювання, стандартизації, метрології, оцінки відповідності, акредитації, ринкового нагляду.

Презентаційні матеріали доступні за посиланням

 

Ми в соціальних мережах:

Фонд підтримки реформ в Україні (Facebook, LinkedIn)

Проєкт Tipster (Facebook, LinkedIn