Президент ініціює пришвидшення податкової реформи. Підсумки засідання Національної ради реформ України №16

8 грудня 2015 року відбулось 16-е засідання Національної ради реформ, яке було присвячене податковій реформі. Учасники засідання обговорили компромісний варіант змін податкової політики, запропонований Міністерством фінансів та ухвалили рішення покласти його в основу реформи.

Відкриваючи засідання, Президент підкреслив, що важливість досягнення компромісу між різними сторонами процесу є передумовою прийняття державного бюджету, оскільки необхідно фінансувати видатки, включаючи оборону. "Мова йде про те, що прийняття бюджету та змін до податкового законодавства є умовою для отримання фінансування від Міжнародного валютного фонду. На сьогоднішній день фінансування МВФ є однією з ключових умов забезпечення фінансової стабільності держави", – наголосив Петро Порошенко.

Презентуючи компромісну концепцію податкової реформи міністр фінансів України Наталія Яресько підкреслила, що останні чотири місяці в Україні були надзвичайно інтенсивними та насиченими з точки зору публічного обговорення податкової реформи. Ще ніколи в історії новітньої України податкова реформа не обговорювалася з суспільством так довго та у таких деталях. Ще ніколи в цьому обговоренні не брали участь такі широкі верстви суспільства, а не лише депутати та уряд.

Серед основних принципів, що лягли в основу концепції міністр підкреслила наступні: відповідальність, простоту, ефективність, справедливість, системність, забезпечення інвестиційної привабливості та того, що підприємства дійсно зможуть сплачувати податки за нової системи, а також принцип відповідальності за збереження здоров’я державних фінансів. За словами Глави держави, у цілому зміни до податкового законодавства мають  відповідати трьом вимогам. Вони мають стимулювати розвиток економіки: "Ставки податків, адміністрування, прозорість мають суттєво вплинути на інвестиційний клімат".

Ключові новації пропозицій Мінфіну стосувались запровадження ставок податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та податку на прибуток до 18% вже з наступного року, та до 17% вже з 2017-го року. Зниження оподаткування зарплат, а саме знизити єдиний соціальний внесок (ЄСВ) з близько 41% до 20% вже у наступному році. Серед інших нововведень – запровадження перехідного періоду для переходу аграрного бізнесу на загальну систему оподаткування.

Відповідно до пропозиції Президента запровадження реформи у частині нових ставок має відбутись з 1 січня, а у частині адміністрування – з 1 квітня, аби бізнес та громадськість мали час детально ознайомитись з новими умовами. Питання адміністрування податків викликало жваву дискусію серед учасників засідання Національної ради реформ. Наталія Яресько озвучила ряд пропозицій Мінфіну, зокрема, щодо демілітаризації податкової міліції, створення електронного кабінету платника податків, створення абсолютно прозорої, повністю автоматичної системи відшкодування ПДВ, що не буде давати можливості для будь-якого суб'єктивізму, тощо. Глава держави запропонував міністру включити напрацювання альтернативної концепції депутатів саме у частині адміністрування до свого проекту змін.

Представляючи інтереси бізнес-кіл, Ганна Дерев’янко, глава Європейської Бізнес Асоціації (EBA) також підтримала компромісний варіант концепції податкових новацій. Проте запропонувала дату набуття чинності нових правил адміністрування до 1 липня, адже для великого бізнесу саме ця частина реформи є ключовою та потягне за собою трансформацію бізнес-процесів. Разом з тим, на думку Ганни Дерев’янко, компромісна концепція реформи не дає однозначної відповіді на питання детінізації економіки. Ряд учасників Нацради реформ погодились з необхідністю доопрацювання саме цього питання.

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева висловила підтримку моделі податкової реформи, запропонованої Міністерством фінансів, але зазначила про важливість питання збереження існуючої моделі оподаткування інвестиційних фондів для розвитку фондового ринку.

Серед інших питань, які  піднімались учасниками засідання, варто відзначити підтримку зниження рентних платежів на газ для державних підприємств. Президент наголосив, що питання рентних платежів має стати частиною змін до податкової реформи. 

Джерело

Читайте також Український народ та світ чекають результативних реформ – Президент на Нацраді реформ №16

Переглянути усі матеріали засідання, презентації доповідачів та отримати більш детальну інформацію про порядок проведення зустрічі можна за посиланням.

Слідкуйте за новинами на офіційній сторінці Національної ради реформ України в соціальній мережі facebook.

Також Ви можете бути першим в курсі всіх останніх подій, підписавшись на розсилку на головній сторінці сайту reforms.in.ua