Працюємо над удосконаленням процедури закупівель: відбулася закрита конференція «Об'єднані Зусилля: Децентралізовані закупівлі для зміцнення Оборони»

Працюємо над удосконаленням процедури закупівель у секторі оборони.  В Києві 4 вересня 2023 року відбулася закрита конференція «Об'єднані Зусилля: Децентралізовані закупівлі для зміцнення Оборони». Вона була присвячена темі збільшення обсягів витрат та підвищенню ефективності використання бюджетів органів місцевого самоврядування для підтримки Сил оборони. 

Захід був організований Офісом з підтримки змін в системі Міністерства оборони України за сприяння Фонду підтримки реформ в Україні, Проєкту Реформи  оборонних закупівель за підтримки спеціального радника Великої Британії з питань оборони та Центру з питань доброчесності в секторі оборони при Міністерстві оборони Норвегії. 

У конференції взяли участь понад сто осіб, серед яких представники військових частин, Міністерства оборони України, органів місцевого самоврядування та місцевих рад, експерти з публічних закупівель, закупівельники та керівники благодійних фондів, народні депутати України. 

Під час панельних дискусій та роботи експертних груп розглядались наступні питання: 

  • виділення субвенцій військовим частинам органами місцевого самоврядування, 

  • підвищення спроможності закупівельної функції військових частин,

  • удосконалення нормативного забезпечення та професіоналізації закупівель військових частин.

Представники органів місцевого самоврядування зазначили, що з самого початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну місцеві громади безперервно підтримують сили безпеки та оборони. За 16 місяців громади профінансували потреби ЗСУ на суму близько 207 мільярдів гривень. Підтримка військовим частинам надається шляхом як виділення субвенцій, так і закупівель необхідного оснащення та спорядження. 

Водночас представники деяких органів місцевого самоврядування зіштовхнулися з претензіями контролюючих органів щодо повноважень проведення закупівель для потреб сил безпеки та оборони. Оскільки такі закупівлі не відповідають вимогам щодо цільового призначення закупівель ОМС. 

Учасники конференції наголосили на необхідності внесення змін до чинного законодавства, які дозволять місцевим громадам витрачати кошти місцевих бюджетів під час воєнного стану на забезпечення потреб оборони країни. Як експертів з реалізації потреб військових частин органи місцевого самоврядування могли б залучати благодійні фонди, які мають великий досвід співпраці з різними підрозділами сил оборони та постачальниками відповідної продукції. 

Спеціалісти з питань закупівель військових частин та інших підрозділів ЗСУ та МОУ приділили велику увагу необхідності системних змін у процесах закупівель за децентралізованими розрахунками. 

Оскільки потреби військових частин під час активних бойових дій дуже часто є терміновими, розвиток процедури закупівель потребує ефективнішої організації внутрішніх регламентів, порядку прийняття рішень, впровадження часових рамок для органів забезпечення та інших учасників закупівельних процедур.

Ще однією важливою темою, яку обговорили учасники, стала можливість запровадження штатної посади Уповноваженої особи з питань закупівель. Зараз такої посади  в Збройних Силах немає, а  виконання закупівельних функцій покладається як додаткове навантаження. В ЗСУ достатньо професійних закупівельників, але їм бракує методологічної підтримки та якісних освітніх програм. Адже закупівлі за державні кошти вимагають знання та чіткого дотримання процедур та законодавства.

За результатами дискусійних панелей та пропозиції робочих груп будуть сформовані рекомендації профільним відомствам щодо змін у чинному законодавстві щодо фінансування Сил Оборони органами місцевого самоврядування. Також будуть розроблені пропозиції для створення плану дій щодо вдосконалення закупівельної функції військових частин для Міністерства оборони України.