Міністр Тарас Кутовий обговорив стратегію реформування аграрного сектору з громадськими організаціями

20 травня міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий та його заступник Олена Ковальова зустрілися з експертами Реанімаційного пакету реформ та їхніми колегами з інших організацій. Урядовці презентували учасникам зустрічі розроблену міністерством концепцію розвитку аграрного сектору "3+5".

Під час зустрічі Тарас Кутовий повідомив, що трьома головними пріоритетами міністерства будуть: завершення земельної реформи, забезпечення прямої державної підтримки малих і середніх аграріїв та приватизація державних підприємств.

Важливо зазначити, що єдиною профільною аграрною громадською організацією, присутньою на зустрічі, була ГО Agro.ReformsUA. Під час дискусії була підтримана ідея реформувати роботу Мінагрополітики та завдання, які ставить перед собою команда відомства в рамках стратегії "3+5". Експерти запропонували міністрові звернути особливу увагу на подальше становлення Держпродспоживслужби, оскільки запуск повноцінного ринкового нагляду є вкрай важливим у світлі Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, а також для розвитку ринків збуту в цілому.

Також був запропонований механізм створення кооперативів, аби дати поштовх розвиткові нішових культур. Важливо було почути, що міністр підтримує проекти та розділяє ідеї розвитку кооперативів дрібних фермерів у нішових напрямках сільського господарства, таких як вівчарство , кролярство, вирощування часнику, спаржі, ягід тощо. За такими невеличкими локальними кооперативами – майбутнє українського села та потужний агросектор.

Проектний менеджер аграрної реформи Олег Проценко зазначає, що заступник міністра Олена Ковальова позитивно відмітила співпрацю громадських організацій в законопроектній роботі міністерства, завдяки чому уможливилася третя хвиля дерегуляції. Розробка законопроектів в цукровій галузі, галузі бджільництва, тваринництві  були спрямовані на покращення умов ведення бізнесу для малих і середніх фермерів, і це дуже своєчасно, оскільки завдяки безпосередній участі громадськості вдалось вирішити деякі проблеми регіонів, які інколи бувають не почутими урядовцями.