ЦОС Інформаційний дайджест

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ

(05.03.22)

ОСНОВНІ КОМЕНТАРІ ЩОДО КЛЮЧОВИХ ПОДІЙ

Гуманітарний аспект

Серед найважливіших подій - зірваний російською стороною гуманітарний коридор, яким мали вивезти більше 200 тисяч цивільного населення з міст Маріуполь і Волноваха. Росіяни продовжували обстріли по маршруту евакуації мирного населення та ігнорували всі звернення Червоного Хреста з вимогою припинити терор цивільного населення і сприяти евакуації постраждалих від обстрілів. Це підтверджує, що російські окупанти і планували використати режим тиші для перегрупування і подальшого пересування своїх сил.

Станом на 16:45, РФ офіційно поновила бойові дії в евакуаційних коридорах, цинічно звинувативши Україну в небажанні продовжувати «режим тиші».

Крім зриву евакуаційного «зеленого коридору», окупанти перешкоджають виїзду гуманітарної колони з медикаментами, зокрема інсуліном, і продуктами харчування для потреб тимчасово окупованих міст.

Продовжилася евакуація цивільного населення Укрзалізницею, з Києва 5.03 курсують понад 30 потягів. Водночас, окупанти підірвали залізничні колії в Ірпені, евакуація потягом неможлива, людей вивозять автобусами.

Прості українці продовжили боротьбу в окупації. Протягом дня, відбулися численні протести, мешканці міст зупиняють російську техніку, перекривають дороги. Такий моральний тиск деморалізує окупантів і уповільнює їхня просування вглиб України.  Зокрема, численні мітинги містян у Херсоні змусили окупантів залишити центр міста. Їм не вдалося створити картинку для російського телебачення з «вдячними херсонцями».

З початку бойових дій з України виїхало 1,2 мільйона громадян (ООН) і понад 100 тисяч українців виїхали за кордон за вчорашній день 4.03.22. Але в цей час в Україну продовжують повертатися громадяни щоб приєднатися до тероборони і супротиву, зокрема станом на 5.03 повернулося майже 67 тисяч українців.

З початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України, прикордонники пропустили понад 800 вантажів гуманітарної допомоги з країн заходу.

Атомна і енергетична безпека

Не дивлячись на терористичні дії Росії щодо обстрілу українських АЕС, станом на 5.03. усі АЕС працюють без збоїв та безперебійно забезпечують виробництво електроенергії для потреб країни. Радіаційний фон на території Запорізької області лишається без змін та не несе загрозу життю та здоров’ю населенню.

Банківська система

Банки та вся фінансова система України тепер працює без вихідних.

Міжнародний аспект

Білий дім розглядає можливість відмови від купівлі російської нафти, ця ідея користується великою підтримкою у Конгресі. Торік доля РФ в імпорті нафти США становила 3%. Адміністрація Байдена намагається синхронізувати свої дії з європейцями та забезпечити постачання з альтернативних джерел, аби пом’якшити негативний вплив на домогосподарства та економіку. Прийняття синхронізованого рішення з європейцями завдасть потужного удару по головному джерелу надходжень валютної виручки Росії.

Попри недвозначну відмову США та їхніх союзників по НАТО запроваджувати безпольотну зону в українському повітряному просторі, деякі конгресмени та колишні військові закликають не відкидати цю ідею геть, особливо після атаки на Запорізьку АЕС. Висловлюється думка, що запровадження обмеженої безпольотної зони у західній частині країни гіпотетично можливе, адже там не діють російські війська. Отже на тлі широкої підтримки цієї ідеї серед пересічних американців (74%, за даними опитування Reuters-Ipsos) дискусія лише посилюватиметься із новинами про військові злочини ЗС РФ.

 На тлі прямих погроз Владіміра Путіна щодо конфлікту між РФ та НАТО, малоймовірним є зміна позиції США з цього питання, втім, воно дозволятиме тиснути на Захід, аби розширити спектр негайної оборонної допомоги, спрямованої на нейтралізацію загроз пересічним українцям та промисловим об’єктам, пошкодження яких становитиме загрозу якщо не всьому світу, то європейському континенту.

Більш жорстка позиція щодо РФ слугуватиме одним з ключових мотивів президентських перегонів 2024 року. Навіть Дональд Трамп, котрий донедавна захоплювався діями Путіна, назвав дії останнього в Україні Голокостом.

«У цій партії немає місця для апологетів Путіна. Є місце лише для борців за свободу»,- зазначив колишній віце-президент Майк Пенс.

Змагання демократів та республіканців за більш адекватну політику щодо Москви відкриє для Києва як можливість започаткування та реалізації системного та довготривалого співробітництва у посиленні оборонного потенціалу так, цілком можливо, здатне наблизити питання вступу в Альянс.

Ситуація в РФ:

Іноземні ЗМІ масово залишають Росію, після того, як в країні почав діяти закон, що забороняє називати війну в Україні війною. Про вихід заявили CNN, BBC, Bloomberg, ABC,CBS, NBC.

Економічні санкції проти російської еліти, масовий вихід бізнесу і вивід  капіталу з території країни-агресора виявилися достатньо дієвим інструментом щодо стрімкого знецінення рубля і початку розколу в оточенні Путіна.  Центр протидії дезінформації при РНБО України підтвердив, що російські олігархи почали публічно виступили проти російської агресії в Україні.

Посилюється соціальна паніка: росіяни кинулися витрачати швидко знецінені  рублі на поки що доступні іноземні товари. В Росії починають вводити обмеження щодо продажу низки соціально-значущих товарів в одні руки. У Нижньокамську робітники заводу вийшли на страйк через те, що їм не виплатили зарплатню у зв’язку з обвалом рубля.  Через різкий відтік капіталу, обмежено перекази грошей закордон до $5000 на місяць, заборона вивозити фізично понад $10 000 готівкою.

За прогнозами JPMorgan, негайний економічний шок призведе до скорочення ВВП на 35% у другому кварталі та на 7% у 2022 році і зростаюча політична та економічна ізоляція знизить потенціал зростання Росії в найближчі роки.

Оперативна ситуація

Окупанти продовжують зосередження основних зусиль на оточенні українських міст Києва, Харкова, Миколаєва, виході на адміністративні кордони в Луганській та Донецькій областях, створенні сухопутного коридору з ТОТ АР Крим, але поступово втрачають наступальний потенціал.

За даними Пентагону, Росія вже випустила по Україні майже 500 ракет, з низ 230 балістичних ракет «Іскандер» ( 70 з них було застосовано з території Білорусі).

Понад 95% сил операції РФ вже ведуть бойові дії на території Україні. 

ГУР України опублікувало список білоруських льотчиків, які брали участь в атаках на Україну. Бойові вильоти відбувалися з військового аеродрому «Ліда», їхньою метою були удари по мирному населенню та інфраструктурі України.

За десять днів війни українська протиповітряна оборона знищила щонайменше 43 російських літаки та 45 вертольотів; продовжує знищувати ворожу авіацію та завдає повітряних ударів по колонах техніки і живій силі окупантів

Ситуація на Запорізькій АЕС та Енергодарі

  • Радіаційний фон на території Запорізької області лишається без змін та не несе загрозу життю та здоров’ю населенню. Запорізька АЕС працює.
  • Міська влада Енергодару  продовжила роботу у приміщенні міської ради, яке було пограбовано окупантами минулої ночі.  Війська окупанта вийшли з міста у напрямку Запоріжжя.
  • Запоріжжя готується до оборони.

Київ і Київська область

  • Окупант вдарив ракетами по будинках в Білій Церкві, є потерпілі. Ракетним ударом пошкоджено щонайменше 15 приватних будинків, де були літні люди та діти.
  • Ворог намагається взяти під контроль ділянку на Північно – Захід від м. Київ. Продовжуються бої у Бучанському районі: в Бучі і Гостомелі. Ворог використав режим тиші оголошеної з 09.00 05 березня для обстрілів та підступної атаки міст Буча і Ірпінь.

Кордон з Білоруссю.

  • Просування окупантів вглиб нашої території та активних дій з боку противника не відзначається.
  • Військовим керівництвом Республіки Білорусь посилено державний кордон з Україною. За наявною інформацією, з протилежної сторони кордону продовжують знаходитись боєздатні частини ЗС РБ, що перебувають в готовності перейти до наступу. В той же час, морально-психологічний стан особового складу продовжує погіршуватися, з військовослужбовцями працюють спецслужби РБ, “мотивують” особовий склад великими тюремними термінами.

Суми

  • Вранці Росіяни обстріляли Суми, зокрема гатили по інфраструктурних об'єктах.

Чернігів

  • Триває обстріл Чернігова. Збитий російський літак. На околицях Чернігова фахівці ППО ввечері 5 березня збили ще один ворожий штурмовик, повідомляє ОК «Північ». Пілот катапультувався, його шукають. Оперативно: Затримано пілота збитого російського літака СУ-25. Район Забарівки.
  • У прикордонних з Україною районах Бєлгородської області в районі н.п. Безсонівка відзначено зосередження до 3 тисяч осіб резервістів, що прибули для поповнення втрат. Морально-психологічний стан резервістів вкрай низький.
  • Під Черніговом був збитий літак Су-25, який бомбардував цивільні об’єкти півночі України. Пілот потрапив у полон.

Харків

  • з 9 ранку під щільним вогнем.
  • Під Харковом підрозділи Збройних Сил України перейшли до контрнаступу
  • Російські військові на Харківщині повністю зруйнували селище Яківлівка. Внаслідок авіаударів зруйновано все селище, яке налічує 45 будинків, 21 з яких зруйновано повністю, а 24 отримали пошкодження. Убито 4 людей.
  • Три реактивні системи залпового вогню БМ-21 "Град" та дві 152 мм самохідні артустановки «Акація», захоплені під Харковом однією з бригад ЗСУ. Вся ця техніка зі складу 200-ї мотострілецької бригади ЗС РФ вже стоїть на озброєнні української армії. Загалом наші війська на захід від Харкова захопили понад 30 одиниць бойової техніки

Херсон

  • Мобільні оператори відновили мобільний зв’язок на Херсонщині. Численні мітинги містян у Херсоні змусили окупантів залишити центр міста. Їм не вдалося створити картинку для російського телебачення з «вдячними херсонцями» провалилося. Окупанти залишили місто.

Миколаїв 

  • Миколаївці відбили аеропорт Кульбакіно. Також було розгромлено військову колону, яка намагалася зранку зайти у місто. Супротивник відступив у напрямку Херсону, залишив багато техніки. Підрозділи морської піхоти і Сухопутних військ збили 4 вертольоти супротивника. Під Очаковим був збитий один літак Су-25 ворога. Пілотів взято у полон. Слід зазначити, що збитий літак вилетів у свій «останній» політ із захопленого у 2014 році аеродрому у м. Саки (Новофедорівка).

Одеса

  • Загін десантних кораблів і кораблі вогневої підтримки російського ВМФ знаходиться біля західного узбережжя Криму (приблизна кількість 20 одиниць).. Загроза висадки десанту у районі Одеси залишається. До району Новоозерне прибувають підрозділи 810-ї обрмп для завантаження на великі десантні кораблі. Окупанти продовжують атаки Одеси з повітря крилатим ракетами і авіацією. ППО ЗС України збили один російський літак.  

Маріуполь

  • Агресор продовжує блокувати Маріуполь, веде артилерійський вогонь по об’єктах інфраструктури міста та житловим кварталам з метою залякування населення. В порушення вимог Міжнародного гуманітарного права, здійснює просування збройних підрозділів по обумовленим “зеленим” коридорам для евакуації мирних мешканців.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 05.03 орієнтовно склали

З 24.02 по 05.03 орієнтовно становлять:

особового складу – понад 10 тис. осіб,

танків ‒ 269 од.,

ББМ ‒ 945 од.,

артилерійських систем –105 од.,РСЗВ – 50 од.,

засоби ППО – 19 од.,

літаків – 39 од. (уточнюється),

гелікоптерів – 40 од. (уточнюється),

автомобільної техніки – 409 од.,

легкі швидкісні катери – 2 од.,

цистерн з ППМ – 60,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3.

Centre for Defence strategies is the Ukrainian security think tank working in security and defence. Currently all our activity is focused on stopping the ongoing Putin’s war. You can reach us for commentary and media request at office@defence.org.ua