"Угода про Асоціацію між Україною та ЄС – потужний драйвер реформ"

Про це сказав Андрій Пленковіч, Депутат Європарламенту, Глава міжпарламентської Асамблеї "Україна – ЄС" під час зустрічі Дмитра Шимківа, заступника Глави Адміністрації Президента та Секретаря Нацради реформ з європарламентаріями. Знаковим є те, що ця подія відбувалась через кілька днів після того, як Європейський Парламент ухвалив резолюцію з позитивною оцінкою виконання Україною, Грузією і Молдовою угод з Європейським союзом (ЄС).

Основною метою візиту Дмитра Шимківа до Брюсселю була презентація результатів впровадження реформ в Україні протягом 2015 року. Серед ключових досягнень пан Шимків назвав: створення антикорупційних органів; запуск нової патрульної поліції у 10-ти містах; економія майже 500 млн грн від впровадження електронної системи закупівель; скорочення чисельності держслужбовців (подекуди до 70%); закриття неплатоспроможних банків; зменшення податкового тиску та скорочення ренти на видобуток газу. Окрему увагу у доповіді було приділено дерегуляції, а саме прийняттю майже 5000 державних стандартів, частину з яких було гармонізовано з європейськими нормами.  Не оминув Дмитро Шимків і досягнень в освітній галузі: прийняття Закону "Про Наукову і науково-технічну діяльність", рішення про приєднання до PISA та Горизонту 2020, що відкриє українським науковцям доступ до фондів на загальну суму 80 мільярдів євро для впровадження інноваційних проектів та досліджень. Серед IT/телеком проектів було відзначено запуск ресурсу відкритих даних Мінфіном, електронних петицій до Президента України, а також ухвалення Закону Про відкриті дані.

"Представлені результати вражають. Хочу відзначити ефективність чинного механізму координації реформ, а також важливість активної участі громадянського суспільства у реформаторських процесах", – каже Андрій Пленковіч. "Ми відчуваємо бажання впроваджувати реформи в межах нових можливостей, які відкриває перед Україною Угода про Асоціацію. Закликаємо українських можновладців до активнішої роботи у цьому напрямку", – продовжує він.

Джерело