Система електронного документообігу готова до провадження підприємствами, - Шимків

12 липня відбувся прес-брифінг на тему впровадження Системи електронного документообігу (СЕД АПУ), безкоштовну передачу якої АПУ анонсувала в березні 2016 року. Першою державною установою, де була впроваджена система СЕД АПУ, став Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки. Про це на спільному брифінгу повідомили секретар Національної ради реформ, заступник Глави Адміністрації Президента України, Дмитро Шимків, Голова Державної інспекції ядерного регулювання України, Сергій Божко, та Директор Державного науково-технічного центру  з ядерної та радіаційної безпеки, Ігор Шевченко.  

Ключовим питанням, про яке говорив пан Шимків, стали результати впровадження Системи електронного документообігу (СЕД АПУ) в Україні. Cекретар Національної ради реформ підкреслив, що протягом 2 років сфера електронного урядування суттєво просунулась вперед. Було реалізовано цілу низку проектів.

"За два роки було реалізовано такі проекти, як портал E-Data для моніторингу публічних фінансів. Запущений та успішно працює портал електронних петицій до Президента. Запущена та працює електронна система публічних закупівель ProZorro. Громадяни отримали змогу оформити біометричні паспорти. Було проведено тендер на 3G, завдяки чому державний бюджет отримав 11 млрд. гривень. Створено електронну систему вільного доступу до інформації про майнові права на нерухомість. Запроваджено електронний апостиль та інші сервіси, які раніше були доступні лише старим бюрократичним паперовим способом. І це ще не повний перелік", - додав Заступник Глави АПУ.  

Нагадаємо, що СЕД була розроблена силами штатних співробітників Адміністрації Президента України. Роботу над системою було розпочато у серпні 2014 року, а вже 1 лютого 2015 року вона була введена у дослідну експлуатацію.

На сьогодні понад 5 сотень співробітників АПУ щодня користуються системою. СЕД надає доступ до розвинутої аналітики та звітності, які дозволяють аналізувати бізнес-процеси та приймати ефективні управлінські рішення. Протягом 2015 року було проведено чотири повних цикли навчань, компетенції отримало 428 працівників.

Партнерство Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки з АПУ по запровадженню Системи електронного документообігу розпочалося в березні 2016 року.

"ДНТЦ ЯРБ був майже повністю готовий до її впровадження як з технічної, так і з професійної точок зору. Технічна та програмна база Центру практично повністю відповідала технічним вимогам до встановлення СЕД АПУ, і тому не виникало потреби у додаткових фінансових витратах. Весь процес встановлення, випробування та адаптації СЕД АПУ до особливостей  нашого підприємства зайняв близько 2 місяців, з яких 1 місяць ми витратили на доопрацювання недоліків нашої платформи Порталу знань та 1 місяць - безпосередньо на впровадження СЕД. З кінця червня система прийнята у дослідну експлуатацію", - повідомив пан Шевченко.

Фахівцями Державної інспекції ядерного регулювання України та ДНТЦ ЯРБ було проведене комплексне вивчення питання створення системи управління знаннями, робочими процесами та електронним документообігом.

"Рішення щодо системи електронного документообігу, яке було запропоноване командою розробників Адміністрації Президента України, органічно вписалося в наше бачення подальшого розвитку системи управління знаннями. Тому ми взялися за реалізацію пілотного проекту з впровадження системи у ДНТЦ ЯРБ. Після завершення дослідної експлуатації СЕД в ДНТЦ ЯРБ, фахівці Центру запровадять її у нашому відомстві", - повідомив Голова Держатомрегулювання Сергій Божко.

Станом на сьогодні, зацікавлення у СЕД АПУ висловили 39 установ, 18 міністерств аналізують можливість її впровадження, 10 міністерств шукають фінансування, 21 установа перебуває на етапі прийняття рішення, 19 обласних адміністрації та 22 міські ради також виявили інтерес до системи.

Джерело