Стратегію розвитку сільського господарства України презентують на Національній раді реформ – заступник міністра аграрної політики України

Процес розробки стратегії розвитку сільського господарства України завершений. Фінальна версія, що є консолідованою позицією Міністерства аграрної політики України, бізнесу та громадянського суспільства буде презентована на засіданні Національної ради реформ. Про це під час прес-брифінгу в Українському кризовому меді-центрі, у рамках проекту "Український медіа-центр реформ", заявила Владислава Рутицька, заступник міністра аграрної політики України.

Вона зазначила, що стратегія розвитку сільського господарства (далі Стратегія) є складовою частиною "Стратегії-2020" і розроблялася з залученням понад 170 незалежних експертів, у тому числі й із боку організацій-донорів. Об’єднуючою платформою та ініціатором дискусій виступило Міністерство аграрної політики України – загалом провели понад 100 засідань робочих груп, що опрацьовували різноманітні аспекти перетворень, які мають відбутися в аграрному секторі. "Ми намагалися зробити роботу над Стратегією дуже живою, аби вона стала реальним відображенням тих проблем і задач, які вирішують сільгоспвиробники (як великі, так і малі), переробники та закупівельними. Ми працювали за трьома ключовими напрямками, зокрема "законодавство і дерегуляція", "фактори виробництва і ринкові відносини" і "захист навколишнього середовища і розвиток сільських територій", – зазначила Владислава Рутицька.

Олег Самусь, керівник робочої групи з підготовки Стратегії, підкреслив, що наріжним каменем Стратегії є гармонізація підходів у царині розвитку аграрного сектору із європейськими вимогами. Разом із тим, він зазначив, що цей процес не має відбуватися поспіхом. "Ми застосовуємо точковий підхід відкриття експорту. Бо чітко розуміємо, що для повного копіювання європейських підходів українським виробникам знадобляться значні кошти. Тому дуже уважно відносимося до процесу адаптації вимог ЄС, строків її проведення… Загалом, все відбуватиметься у рамках українського законодавства і Договору про Асоціацію з ЄС", – зазначив Олег Самусь.

За такою ж схемою розробники Стратегії пропонують підходити до вибору оптимальної моделі земельних відносин. Аби не помилитися, автори пропонують одночасно реалізувати пілотні проекти з реалізації різних моделей земельних відносин. А за результатами обрати найуспішнішу, на яку, у кінцевому підсумку, й пристане Україна. "Група з реформи земельних відносин напрацювала конкретні пропозиції щодо удосконалення орендних відносин, системи діяльності Державного кадастру і реєстру майнових прав, підготовки запровадження ринку землі. До групи входять 28 експертів. Ми маємо до кінця року напрацювати близько 50 проектів нормативних документів", – прокоментував Олександр Жемойда, виконавчий директор Українського клубу аграрного бізнесу, керівник робочої групи з земельних питань.

Стратегія передбачає створення Фонду підтримки сільського господарства, яка фінансуватиметься спільним коштом – закордонних донорів та державного бюджету. Його коштом стимулюватимуть розвиток сільських територій, зокрема, шляхом підтримки малого та середнього бізнесу. "Зараз ми думаємо, як наповнювати цей Фонд, яким коштом, і який у нього має бути функціонал. Думаю, після засідання Нацради реформ, за місяць-два, матимемо конкретику у цьому питанні. Ми розуміємо, що, оскільки процес формування бюджету держави на наступний рік уже розпочато, тому наймовірніше наповнювати цей Фонд почнуть донори, а держава вже долучиться згодом", – зазначив керівник робочої групи з підготовки Стратегії.

Енцо Даміані, керівник сектору з питань сільського господарства, безпеки продуктів і земельної реформи представництва ЄС в Україні, який теж брав участь у розробці Стратегії, переконаний, що остаточний варіант є гідною роботою, на яку в Європі знадобилися б роки, тоді як Україна впоралася за півроку. "Це безпрецедентний документ для України. Такого раніше не було. За структурою він такий, що кожен донор може буквально пальцем вказати, в якому конкретно напрямку і які конкретні дії він може допомогти провести. І це буде скоординована дія. Але, з іншого боку, дуже важлива імплементація Стратегії. У всіх – бізнесу, держави і донорів, – у цьому процесі власна роль. І треба усвідомити, які дії є пріоритетними і які є ресурси для їхньої реалізації. Донори готові допомагати. Але нам потрібне запевнення з боку влади, що вона дійсно прагне реформ і готова їх здійснювати", – підкреслив Енцо Даміані.

Джерело