Представники влади та бізнесу обговорили реформу спрощеної системи оподаткування

16 липня відбувся Круглий стіл за участю представників малого та середнього бізнесу з актуальних питань оподаткування. Під час 3-годинної зустрічі у комунікаційному хабі Нової Країни було представлено декілька концепцій і пропозицій щодо майбутнього оподаткування малого бізнесу. Близько 60 експертів з влади, професійних асоціацій, бізнесу та громадських організацій намагались знайти спільне бачення змін до спрощеної системи, яку наразі використовує малий бізнес.

Ініціатором проведення Круглого столу виступила Цільова команда з податкової реформи Національної ради реформ, а організаторами – Громадянська Платформа Нова Країна спільно з Реанімаційним пакетом реформ.

Перед початком зустрічі координатор групи «Податки» ГП Нова Країна Павло Себастьянович в інтерв’ю Першому діловому каналу розказав про передумови створення Круглого столу: «Ми вважаємо, що сенс реформувати спрощену систему є тільки після реформи загальної системи оподаткування. Тобто немає суттєвих проблем у самій спрощеній системі. Але в Міністерстві фінансів вважають, що ця система дуже часто використовується для тіньових схем, а тому потребує змін. Підприємці, в свою чергу, не визнають необхідності реформування спрощеної системи, сприймаючи це як загрозу власним інтересам. Саме для того, щоб влада і бізнес почули один одного, ми започаткували цю комунікаційну платформу».

В якості модератора виступив Валерій Пекар, співзасновник Громадянської Платформи Нова Країна та представник Цільової команди реформ, зазначивши, що: «Головне завдання зустрічі – вийти з спільним розумінням принципів оподаткування малого бізнесу».

У Круглому столі взяли участь представники влади:

  • Олена Макеєва, заступник міністра фінансів,
  • Максим Нефьодов, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі,
  • Іван Міклош, колишній міністр фінансів Словаччини, який сьогодні є радником міністра фінансів Наталії Яресько.

Першим своє бачення реформи спрощеної системи оподаткування представив економіст та член Наглядової Ради Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Володимир Дубровський. Базуючись на результатах власного дослідження, він наголосив, що до реформування спрощеної системи треба підходити обережно: «Найголовніша роль спрощеної системи – соціальна роль. В європейських директивах малий бізнес розглядається не як джерело надходжень до бюджету та ВВП, а як джерело для створень нових робочих місць, формування середнього класу». Саме тому реформа спрощеної системи не є «нагальним пріоритетом», а має бути підпорядкована реформі загальної системи оподаткування.

На думку виконавчого директора Асоціації прямих продажів Надії Бедричук, державі потрібно зменшити дозволені обороти та надати людям можливість заробляти самостійно. «Якщо держава не може забезпечити соціальні виплати, рівень інвестицій, зростання заробітних плат, то немає іншої альтернативи, ніж дати людям можливість працювати самим на себе», – сказала пані Бедричук.

Підприємець Олег Колпакчі наголосив, що метою реформ має бути насамперед полегшення ведення бізнесу, тому потрібно створити просту систему початку та припинення діяльності. Він запропонував власну концепцію оподаткування: «Створити два пула податків: корпоративні та податок з доходу фізичних осіб. Останній один для всіх: як для фізичних осіб-підприємців, так і для осіб, які отримують заробітню плату або інші види доходів». Крім того, бізнесмен підтримав ідею введення патентів за умови, що патент буде виступати в якості і реєстрації, і ліцензії, звільняючи підприємця від зайвих бюрократичних процедур.

Позицію Міністерства фінансів окреслила заступник міністра Олена Макеєва, яка цього року прийшла у владу із бізнесу: «В нас немає наміру скасувати спрощену систему оподаткування. Ми хочемо її модернізувати, використовуючи спільні напрацювання. Ми повинні дати розвиток малому бізнесу, збалансувавши при цьому інтереси підприємців і держави. Дуже важливо, щоб система спонукала бізнес сплачувати податки, а не обмежувала його», – зазначила Макеєва та додала, що вона підтримує введення патентів та скасування реєстрації.

Після виступу пані Макеєва відбула на запитання учасників. Відносно можливості застосування галузевого підходу в оподаткуванні, що розповсюджений в Європі, Олена зазначила: «Для України галузевий підхід не дуже підходить. Нам потрібна єдина модель, яка буде простою і зрозумілою для кожного».

Підприємець Степан Джус, як і попередні учасники, висловив думку, що змінювати спрощену систему окремо від загальної системи оподаткування неможливо, та наголосив на необхідності гармонізації цих підходів з метою забезпечення справедливості податкової системи.

За підсумками Круглого столу учасники дійшли згоди щодо наступних позицій:

  • Спрощена система вкрай необхідна, не може бути мови про її скасування або обмеження;
  • Малий бізнес повинен розглядатись в економіці країни не як джерело податків, а як джерело зайнятості (самозайнятості);
  • Система оподаткування має бути максимально простою, з мінімальною дискрецією (можливістю трактування норм на розсуд чиновника, що є джерелом корупції);
  • Водночас необхідно запобігти можливостям використання спрощеної системи великим бізнесом задля ухиляння від сплати податків.

Олена Макеєва пообіцяла найближчим часом презентувати громадськості збалансовану концепцію податкової системи і наголосила на необхідності активної комунікації між владою та бізнесом. За її словами, Міністерство фінансів відкрите для дискусії, а спільна робота допоможе врахувати запити всіх стейкхолдерів процесу і знайти найкращі рішення для здійснення реформ.

Джерело: http://novakraina.org/news-2/news/predstavniki-vladi-ta-biznesu-obgovo