Підсумки засідання Національної ради реформ України №14

9 листопада 2015 року відбулося 14-е засідання Національної ради реформ, яке було присвячене обговоренню судової реформи.

"Країна не може далі чекати судову реформу. Сьогодні – фінальна дискусія. За її підсумками, враховуючи обговорення, я найближчим часом, на цьому тижні, збираюся внести узгоджений проект до Верховної Ради", – заявив Президент Петро Порошенко, відкриваючи обговорення питання про конституційні зміни щодо судової реформи.

Серед доповідачів:

Олексій Філатов, заступник Глави Адміністрації Президента України.

Оксана Сироїд, заступник Голови Верховної Ради України.

Павло Петренко, Міністр юстиції України.

Та інші.

Окрім цього учасники зустрічі розглянули оцінку прогресу реформ за 9 місяців та статус виконання рішень Національної ради реформ, про які розповів Дмитро Шимків, заступник Глави Адміністрації Президента України.

Під час зустрічі Нацрада рекомендувала Президенту внести проект змін до Конституції в частині правосуддя на розгляд Верховної Ради.

Нацрада відзначила позитиви змін до Конституції:

  • Деполітизація та забезпечення незалежної суддівської влади.
  • Антикорупційні запобіжники.
  • Механізми оновлення суддівського корпусу.

Позитивні відгуки Нацради щодо проекту:

  • Запровадження інституту конституційної скарги.
  • Визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду.
  • Запровадження європейських стандартів прокуратури.

Критерії для оновлення суддівського корпусу:

  • Компетентність.
  • Доброчесність.
  • Відповідність вимогам професійної етики.
 
Від першої особи. Судова реформа – це гарантія справедливості, і ми маємо забезпечити її – Президент на Нацраді реформ

Глава держави висловив сподівання, що сьогодні консенсус буде знайдено, і Верховна Рада ухвалить ці зміни в першому читанні на поточній сесії із тим, щоб на наступній сесії прийняти їх остаточно.

Президент підкреслив, що судова реформа – найбільш очікувана у суспільстві. "Вона – гарантія приходу до країни інвестицій, гарантія ефективної боротьби із корупцією, щоби ті, хто пійманий на корупції, були не лише затримані, але й засуджені. По великому рахунку, судова реформа – це гарантія справедливості. Сьогодні ми маємо забезпечити її. Ми вже зрозуміли ціну свободи, і зараз починаємо розуміти ціну справедливості", – заявив Президент.

Президент висловив подяку Конституційній Комісії, а також відзначив, що з початку вересня проходив інтенсивний обмін думками із залученням великої кількості фахових експертів – як вітчизняних, так і міжнародних. Венеціанська комісія двічі надала схвальний висновок щодо цього проекту. 30 жовтня Конституційна Комісія переважною більшістю голосів схвалила проект змін до Конституції в частині правосуддя.

Глава держави назвав найважливішими складовими проекту очищення та оновлення суддівського корпусу через персональне оцінювання кожного судді, а також жорсткий контроль за видатками суддів на предмет їхньої відповідності доходам. "Це і боротьба з так званими «колядниками», «подарунками», які за красиві очі чи за червоні дипломи суддям не даруються – як правило, подарунки пов’язані з неправосудними судовими рішеннями", – відзначив Президент.

Ще одним ключовим положенням судової реформи Президент назвав скасування суддівської недоторканості. "Ми маємо захистити суддів від хабарів і спокус, в тому числі і через невідворотність покарання, захистити від тих чи інших політичних діячів, які будуть позбавлені можливості тим чи іншим способом мотивувати суддів на неправосудні рішення", – сказав Глава держави.

Для вирішення цих питань пропонується створити новий орган – Вищу раду правосуддя, до компетенції якої належатимуть такі важливі питання, як внесення подання про призначення судді, ухвалення рішення про звільнення судді з посади і переведення судді з одного суду до іншого.

"Суддя позбавляється того абсолютного імунітету, який він має зараз. Імунітет буде обмежуватися виключно функцією відправлення правосуддя. Суддя не може бути притягнутий до відповідальності за рішення, яке він приймає. Але скоєння будь-якого іншого правопорушення, починаючи зі створення дорожньо-транспортної пригоди і закінчуючи отриманням хабаря, створює можливість для прямого і безпосереднього притягнення судді до відповідальності", – наголосив Президент.

Глава держави звернув увагу на нову підставу для звільнення судді – неможливість пояснити легальність джерел походження майна. "Це ще один додатковий механізм боротьби з корупцією в судовій системі", – заявив Петро Порошенко.

Члени Конституційної комісії разом з експертами Венеціанської комісії та представникам громадськості напрацювали дієві способи оновлення суддівського корпусу. "Йдеться про процедуру оцінювання всіх без винятку суддів та реорганізацію окремих судів, де це необхідно. При цьому це має відбутися в дуже короткий термін, а процедура оцінювання, тестування має бути дуже схожа на те, що ми бачили при створенні нової патрульної поліції і яка сьогодні запроваджується при наборі нових працівників місцевих прокуратур", – відзначив Президент.  

"Проект конституційної комісії несе реальні фундаментальні зміни; схвалений міжнародною експертною спільнотою; врахував суспільні очікування щодо очищення суддівського корпусу; пройшов широке громадське обговорення в Україні", – резюмував Глава держави.

Джерело:

http://reforms.in.ua/ua/session/14

http://www.president.gov.ua/news/sudova-reforma-ce-garantiya-spravedlivosti-i-mi-mayemo-zabez-36272

Слідкуйте за новинами на офіційній сторінці Національної ради реформ України в соціальній мережі facebook.

Також Ви можете бути першим в курсі всіх останніх подій, підписавшись на розсилку на головній сторінці сайту reforms.in.ua