Національна рада реформ проаналізувала результати півріччя

Національна рада реформ на засіданні 23 липня розглянула результати моніторингу реформ за перше півріччя та статус виконання рішень ради.

Серед позитивних результатів Заступник Глави Адміністрації Президента – секретар Нацради реформ Дмитро Шимків зазначив: «Електронні допорогові закупівлі використовують, нарешті, всі міністерства». Він наголосив на необхідності ухвалення восени законопроекту про державні закупівлі (2078а) та закликав депутатів Верховної Ради пришвидшити розгляд документу. «Якщо цей закон буде прийнято, то Україна приєднається до Угоди про державні закупівлі в рамках Світової організації торгівлі, і українські підприємці отримають доступ до ринку в 1,7 трлн доларів. Це відкриє українським компаніям можливість участі в міжнародних тендерах з державних закупівель», – наголосив Дмитро Шимків на брифінгу за результатами засідання Нацради реформ.

Щодо реформи державного управління Дмитро Шимків повідомив, що на сьогоднішньому засіданні багато уваги було приділено якості державних службовців та їх компетенції, стратегії та мінімізації державного апарату і функцій державних органів влади. За його словами, нині профільний комітет Парламенту розглядає законопроект про державну службу, в який було внесено більше 1 тис. поправок. Ухвалення цього закону є умовою для отримання від 60 до 90 млн євро фінансової допомоги від ЄС в 2016 році на реформування державного управління, а також виділення траншу за контрактом із розбудови держави (State building contracts) з Європейським Союзом в розмірі 105 млн євро. «Все це впливає на можливість значно покращити або створити умови, коли ми можемо залучати на державну службу фахівців, робити її конкурентоспроможною, зменшувати кількість державних службовців і відповідно надавати гідну оплату праці», – зазначив Дмитро Шимків.

Він також поінформував про розгляд низки інших важливих питань. Так, Національна рада реформ розглянула питання засад реформування економіки. Відповідну доповідь представив Міністр економіки Айварас Абромавичус. Стратегія передбачає лібералізацію економіки та зниження обмежень для економічної діяльності, низку дерегуляційних ініціатив.

Крім того, Національна рада реформ розглянула питання реформування «Укрзалізниці» та схвалила представлені пропозиції щодо розвитку і реформування «Укрзалізниці». Так, до кінця літа повинна завершитись корпоратизація «Укрзалізниці», і підприємство має стати клієнтоорієнтованим. За словами Дмитра Шимківа, нині в Україні застаріле законодавство і регулювання у сфері залізничного транспорту, які роблять залізницю неефективною та збитковою з точки зору бізнесу. Тому готується новий Закон про залізничний транспорт. «В той же час, «Укрзалізниця» оптимізувала систему закупівель і разом з Міністерством оборони є лідером у використанні системи електронних закупівель», – повідомив Дмитро Шимків.

Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі звернувся до Секретаріату ради з проханням долучитися та допомогти в ухваленні Верховною Радою законопроекту щодо автономізації медичних закладів.

На засіданні ради було обговорено досвід реформ різних країн. За словами Дмитра Шимківа, зазначено, що варто приділяти увагу двом напрямкам: зниженню обмежень для економічної діяльності та раціоналізації витрат держави.

Джерело: http://reforms.in.ua/