Коротко про головне. Підсумки засідання Національної ради реформ України №13

Протягом тижня необхідно знайти порозуміння щодо ухвалення законів, які забезпечать надання Україні безвізового режиму з Європейським Союзом. Про це заявив Заступник Глави Адміністрації Президента України, секретар Національної ради реформ Дмитро Шимків на брифінгу за підсумками 13-го засідання Нацради, яке відбулося 19 жовтня і було присвячене обговоренню питань європейської інтеграції.

"Президент закликав депутатів залишити амбіції за дужками та ухвалити відповідальні рішення", – відзначив Дмитро Шимків, наголосивши, що під Коаліційною угодою, одним з ключових пунктів якої був безвізовий режим з ЄС, стоять підписи усіх фракцій коаліції.

У контексті лібералізації візового режиму з ЄС Нацрада обговорила питання боротьби з корупцією. Президент наполягає на тому, що корупціонери не повинні мати можливість впливати на хід розслідування, і лише суд через 3 місяці має право відпустити підозрюваного під заставу, якщо на це будуть підстави, зазначив Дмитро Шимків.

Надважливим для євроінтеграції є початок роботи Антикорупційного бюро, Національного агентства із запобігання корупції та Антикорупційної прокуратури. Коментуючи створення останньої, Дмитро Шимків наголосив на зміні в підході до формування складу спеціалізованої конкурсної комісії. Якщо раніше діяв принцип 5 на 5 (5 членів комісії від громадськості і 5 від Генеральної прокуратури), то нині — 7 на 4 (7 від громадськості і 4 від Генеральної прокуратури).

Дмитро Шимків також повідомив, що під час засідання представники різних гілок влади висловлювались за постійний і глибокий моніторинг виконання рішень на шляху імплементації Угоди про асоціацію, приєднання України до зони вільної торгівля та ухвалення рішення про безвізовий режим з європейськими країнами.

Інструмент моніторингу було розроблено Міністерством закордонних справ та Секретаріатом Національної ради реформ. "Система була запущена в роботу 31 серпня і є доступною для усіх охочих, хто цікавиться прогресом стану виконання завдань зі спрощення візового режиму. Інтерфейс сайту є дуже простим та дозволяє у 2-3 кліки побачити перелік завдань, а також простежити за графіком", – повідомив заступник Глави АПУ.

На думку Павла Клімкіна, імплементація рішень, що стосуються безвізового режиму потребують створення чіткої матриці завдань. "Дуже важливо мати можливість стежити за тим, хто, в які терміни, а також за допомогою яких ресурсів має виконати те чи інше завдання. За допомогою колег із Секретаріату Національної ради реформ ми поклали цю матрицю на відповідне програмне забезпечення. Відтепер, будь-хто в режимі реального часу зможе відстежувати успішні та провалені завдання", – зазначив він.

Рішення про запуск системи моніторингу покликане не лише зробити процес ухвалення рішень більш прозорим, але й усунути будь-яку можливість суб’єктивного впливу на кінцевий результат. "Такий інструмент дозволить дисциплінувати відповідальних осіб, адже є публічним. Непогано було би поширити його застосування на інші важливі питання євроінтеграційного процесу: підготовку до запровадження зони вільної торгівлі та імплементацію Угоди про Асоціацію", – додав Дмитро Шимків.

Джерело: http://www.president.gov.ua/news/protyagom-tizhnya-neobhidno-znajti-porozuminnya-shodo-uhvale-36175

Переглянути усі матеріали засідання, презентації доповідачів та отримати більш детальну інформацію про порядок проведення зустрічі можна за посиланням.

Слідкуйте за новинами на офіційній сторінці Національної ради реформ України в соціальній мережі facebook.

Також Ви можете бути першим в курсі всіх останніх подій, підписавшись на розсилку на головній сторінці сайту reforms.in.ua