Ефективне співробітництво Фонду підтримки реформ в Україні з МЕРТ

В жовтні 2015 року громадська спілка «Фонд підтримки реформ в Україні» підписала угоду про партнерство з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України в рамках реалізації ініціатив з дерегулювання.

Фонд співпрацює з Міністерством з метою створення умов для сприятливого бізнес-середовища в Україні шляхом впровадження ініціатив з дерегулювання.

 

Ініціативи з дерегулювання:

  1. Проведення аналізу діючого регуляторного середовища;
  2. Підготовка змін до чинних регулювань в кожному з обраних секторів економіки.

 

Метою співпраці є сприяння діяльності Міністерства у створенні національного регуляторного середовища, в якому зменшене навантаження на приватний сектор і підвищена його активність та економічний розвиток.

Конкретні дії та заходи в рамках співробітництва Фонду з МЕРТ

  • Експертна, технічна, організаційна підтримка діяльності Офісу з питань створення системи якісних регулювань (BRDO);

 

Що таке BRDO? Ціль створення та функціонування

Офіс з питань створення системи якісних регулювань (BRDO) – неурядова незалежна інституція, яка працюватиме у співпраці з представниками бізнесу, різних агенцій та міністерств для вирішення регуляторних проблем з метою зменшення бар’єрів для ведення бізнесу та активізації економічного зростання України. BRDO проводитиме всебічний аналіз всіх державних регулювань у визначених секторах/сферах економіки для забезпечення їх ефективного регулювання. Головною ціллю створення та функціонування BRDO є зниження вартості та полегшення ведення бізнесу, зменшення корупційних ризиків та розбудова потенціалу для системи кращих регулювань. 

 

  • Перегляд регуляторних актів (закони, постанови, нормативно-правові акти, ін.) як мінімум в трьох відібраних секторах економіки, підрахування аналізу впливу регуляторних бар’єрів, отримання пропозиції від громадськості та бізнес-спільноти, та розробка регуляторних актів на 3 групи: які необхідно скасувати, змінити, або залишити в чинній редакції;
  • Підготовка проектів необхідних змін до існуючих регулювань або розробка нових та подання їх до Міністерства на розгляд і затвердження;
  • Підвищення інституційної спроможності відповідних працівників Міністерства та задіяних менеджерів проекту;
  • Навчання, розвиток потенціалу та експертна підтримка ініціатив Міністерства з дерегулювання.

 

Очікувані результати впровадження Проекту співпраці

Міністерство через належне функціонування BRDO запровадить ініціативи з дерегулювання, спрямовані на створення умов для сприятливого бізнес-середовища.

Очікувані результати наступні:

  • Проведена оцінка чинного регуляторного середовища як мінімум у трьох відібраних секторах економіки;
  • Підготовлено пропозиції (в тому числі розроблені проекти регуляторних актів), спрямовані на усунення бар’єрів для ведення бізнесу;
  • Підвищено спроможність органів національної та регіональної влади ефективно використовувати аналіз регуляторного впливу та інші механізми, необхідні для прийняття якісних регулювань;
  • Підвищено спроможність органів національної та регіональної влади до комунікації щодо процесу та досягнень у впровадженні ініціатив з дерегулювання.

 

Для оцінки досягнень результатів впровадження ініціатив з дерегулювання буде застосовуватися комплекс кількісних та/або якісних індикаторів прогресу.