Діана Петреня, керівник Проектного Офісу Реформ Міністерства оборони, про реформу харчування в ЗСУ

Діана Петреня, керівник Проектного офісу реформ Міністерства оборони України, розповіла в інтерв'ю Gazeta.ua про зміни в системі харчування у Збройних силах України

— 2017-го на нове харчування перейшли 23 військові частини — це майже 17 тис. військових. Цьогоріч у жовтні — ще 50 частин. Реформу на собі відчувають уже майже 60 тис. людей. А це близько половини військових, які мають право на армійське харчування. Розраховую, що у 2020 році ми поширимо зміни на всю армію, — розповідає 39-річна Діана Петреня, керівниця ­Проектного офісу реформ Міністерства ­ обо­рони.

Який відсоток бойових частин долучили до нової системи харчування?

— У 2017-му — 19 небойових — полігони, навчальні заклади та 4 бойові частини. Це 79-та десантно-штурмова бригада, 19-та окрема ракетна, 3-й та 8-й окремі полки спецназу. Тут своя специфіка. Одна справа, коли машина з продуктами не доїде до університету. Інша — коли до лінії зіткнення. Ми прагнули не підставити наших хлопців на передовій та не нашкодити їм.

Наприкінці цього року успішно запустили ще 50 військових частин. Із них тилових — не більше 11. Решта — бойові. Ми подивилися, як це працювало минулого року, які були перешкоди. Поки не "обкатаєш" процес на місці, не зрозумієш специфіку "місцевих" проблем.

50 частин запустили попри саботаж суто технічних компаній, які блокували нам торги, подаючи скарги у Антимонопольний комітет. Проблему вирішили лише після зустрічі з президентом та головою Антимонопольного комітету — скарги після того почали розглядати майже миттєво.

В інтернеті раніше часто писали негативні коментарі про харчування. З фотодоказами.

— Ми намагаємося швидко реагувати на таке. Реформа досі стосується всього 73 частин.

Якщо отруїлися люди, це серйозний скандал. Їх мають негайно шпиталізувати. Військовим обов'язково потрібно писати рапорти. Медики зі свого боку теж це зроблять. Розумію, що можу почути: "Нас заклюють!" та "Цей рапорт нічого не зрушить!". Однак без рапорту нам у відповідь скажуть: "Так тут же все ­добре!".

Також обов'язково потрібно звертатися на гарячу лінію Міноборони. У кожній їдальні повинен висіти плакат з номерами телефона. Це дає привід вислати комісію зі спеціалістів. І лише після цього пишіть у соцмережі "Фейсбук" і таким чином привертайте до ситуації увагу.

Чи вигідно буде для України перевести всі військові частини на нове харчування?

— Це буде, як умовний "Артек", де широкий асортимент продуктів та елементи шведського столу. Стара система, як у піонертаборі "Чайка", цього не дозволяє.

Крім того — разюча різниця у якості приготування. Це важливо, адже ті самі макарони можна приготувати добре. А можна лишити каструлю на плиті на 20 хвилин і отримати клейстер.

Минулого року вартість нового харчування була приблизно така ж, як і при старій системі. Цьогоріч вона буде дорожча за стару на ­10–15%. Але це гроші, які забезпечать здоров'я та позитивний моральний стан бійців.

"На передку" були разом 79-та та 25-та бригади. Друга харчується за старою системою. Військовослужбовці з неї приходили їсти у 79-тку. Голосували ногами. Ось вам і різниця.

Коли бригада повертається до пункту постійної дислокації, військові продовжують харчуватися за новою системою?

— Так, звісно. На нове харчування переходить саме підрозділ. І не має значення, де він перебуває — у пункті постійної дислокації, на полігоні чи в зоні Операції об'єднаних сил. Коли 79-тка була на "передку", в Миколаєві теж залишалися військовослужбовці. Вони харчувалися за новою системою.

Раніше основну вигоду отримували три компанії, які охоплювали всю Україну. Чи вигідно підприємцям брати участь у тендерах?

— Відтепер компанії мають лише надавати у військові частини продукти. Ми купуємо можливість замовляти будь-які продукти з переліку майже із 400 позицій — це електронний "Каталог". Відповідно, компанії потрібно лише скласти продукти у вантажівку та привезти їх до воріт військової частини. Начальник продовольчого забезпечення перевірить якість та відповідні сертифікати, і на цьому все.

Чи вигідно це бізнесу? На цей момент сім підприємців обслуговують 23 частини, переведені торік. Значить, процес приносить прибуток.

Чи спостерігаєте конкуренцію між постачальниками?

— Так, фірм, які можуть здійснювати аутсорс (закуповувати продукти і готувати їжу для солдатів у частинах. — ГПУ) набагато менше, ніж здатних просто продавати продукти. Саме тому на ринку з'являється більш-менш здорова конкуренція.

Що може завадити поширенню реформи до 2020-го на всю армію?

— Є сумніви, чи впроваджувати цю систему з військовими кухарями на складах або тилових підрозділах із невеликим штатом. 6 кухарів на 20 військовослужбовців — це неправильно. Тому шукаємо варіанти, як упровадити там економне харчування за каталогом.

Зараз потреби Міністерства оборони фінансують на 65%. Але витрати на харчування — це забезпечена стаття, тобто вони закриваються обов'язково.

Як гарантується якість харчів?

— Ми тепер є адміністраторами усіх процесів, від пункту "машина прибула на КПП" до утилізації відходів. І це дуже важливо.

На кожному з етапів є людина, яка несе персональну відповідальність. У старій системі це було відсутнє повністю.

Ми знаємо все про наших кухарів: де вони вчилися, який у них стан здоров'я і як вони готують. Так само ми контролюємо й персонал, що обслуговує. Можемо робити перевірки. Маємо систему електронних складів, на яких бачимо залишки.

Реально відроджується продовольча служба. Начпроди нарешті можуть повертати назад погані продукти постачальникові, якщо якість викликає сумніви. При системі аутсорсингу це неможливо.

Якою ви бачите свою роль після 2020 року?

— Дуже сподіваюся на закінчення війни. Тоді завершу роботу в Міноборони.

Як волонтер опікувалася миколаївськими десантниками

Діана Петреня народилася у Миколаєві. Закінчила місцевий аграрний університет. До війни працювала в IT-сфері, була приватними підприємцем.

З весни 2014 року — волонтерка фонду допомоги країні "Крила Фенікса" у Миколаєві. Персонально опікувалася 79 десантно-штурмовою бригадою, що базується в Миколаєві.

У листопаді того ж року приєдналася до "волонтерського десанту" у Міністерстві оборони як експерт з реформування харчування армії.

З червня 2018-го — керівниця Проектного офісу реформ Міноборони.

Перечитує "Чайка Джонатан Лівінгстон" Річарда Баха, любить утопії братів Стругацьких та антиутопії Харукі Муракамі. Прихильниця британських гуртів "Пінк Флойд", "Квін", "М'юз".

Військові не могли втручатися в меню

У старій системі харчування армії військові кухні обслуговували приватні фірми. Вони самотужки закупляли продукти та готували з них їжу для бійців.

Нова система — харчування за каталогом. Продукти у державну систему закуповують через "Прозоро". Підприємці тільки доставляють харчі до частини. Далі їх забирає продовольча служба. Готують військові кухарі, які пройшли спеціальні курси.

Серед підрозділів, які самотужки готують їжу, — 72-га бригада імені Чорних Запорожців, 25-та повітряно-десантна, 36-та морської піхоти, 80-та десантно-штурмова, 24-та імені Короля Данила, 169-й навчальний центр "Десна" та інші підрозділи.

Більше про Проектний офіс реформ

Джерело: Gazeta.ua