Антикорупційна реформа: від законотворчості до реальних дій. Підсумки 11-го засідання Нацради реформ

Заступник Глави Адміністрації Президента, Секретар Національної ради реформ Дмитро Шимків та Перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова проінформували про підсумки 11-го засідання Національної ради реформ, яке відбулося 18 вересня і яке було присвячене антикорупційній реформі.

Дмитро Шимків відзначив, що під час засідання Президент та інші учасники Нацради реформ наголосили на необхідності переходу від нормотворчої діяльності до реальних дій. "Законодавча база для боротьби з корупцією та очищення влади створена. Ця робота знаходить позитивну оцінку серед європейських та американських партнерів. Саме час перейти до створення інфраструктури і формування антикорупційних кадрів", – заявив Дмитро Шимків.

Над реалізацією антикорупційної реформи працює цільова команда реформ, до якої входять не лише представники Міністерства юстиції, але й міжнародні експерти, експерти українських неурядових організацій. Створено паспорт реформи та визначено ключові її завдання. "Наші зусилля спрямовані на три складові: впровадження дієвих механізмів запобігання корупції, забезпечення невідворотності покарання за правопорушення та виховання в суспільстві так званої "нульової толерантності" до корупції", – зазначила Наталія Севостьянова.

Під час засідання Президент наголосив на кількох позитивних інституційних кроках, які вже зроблено. "Серед них: створення Національного антикорупційного бюро, приведення до присяги перших детективів, затвердження складу конкурсної комісії з відбору членів Національної агенції з питань запобігання корупції тощо. З іншого боку, Глава держави констатував, що наразі відчутних перемог у війні з корупцією ми не досягли", – сказав Дмитро Шимків.

"Антикорупційне бюро не може почати свою роботу без створення антикорупційної прокуратури та початку розслідувань перших справ. Потрібно не лише обрати антикорупційного прокурора, але й сформувати штат. У цьому і полягає основна затримка. Президент учора визначив час до кінця листопада на завершення кадрової роботи та початку роботи органу", – повідомила Наталія Севостьянова.

Перший заступник Міністра юстиції також поінформувала про імплементацію Закону України "Про очищення влади". За її словами, перевірку проходять близько 80 тисяч діючих чиновників і ще понад 45 тисяч претендентів на заміщення посад. Триває перевірка посадовців в органах державної влади та органів місцевого самоврядування.

Нацрада затвердила план проведення 16 листопада у Києві міжнародної антикорупційної конференції. Серед основних її завдань – залучення найкращого світового досвіду, звіт за проведену антикорупційну роботу та постановка цілей на наступний період.

Антикорупційна реформа багато в чому залежить від прогресу реформ в інших галузях. "Ми маємо гальмування реформаторських процесів з реформ державного управління, охорони здоров’я та децентралізації. Зокрема, не затверджена Стратегія реформування управління, відсутній консенсус між Урядом і Парламентом стосовно законопроекту про автономізацію лікарень, а також не затверджено єдині стандарти надання соціальних послуг у сферах охорони здоров’я і освіти", – констатував Дмитро Шимків. З усіх цих питань Нацрада ухвалила пропозиції і терміни їх впровадження.

Плани наступних засідань Національної ради реформ передбачають обговорення 1 жовтня реформи галузі освіти, 15 жовтня – реформи управління державною власністю, а 30 жовтня – судової реформи.

Джерело

Переглянути усі матеріали засідання, презентації доповідачів та отримати більш детальну інформацію про порядок проведення зустрічі можна за посиланням.

Слідкуйте за новинами на офіційній сторінці Національної ради реформ України в соціальній мережі facebook.

Також Ви можете бути першим в курсі всіх останніх подій, підписавшись на розсилку на головній сторінці сайту reforms.in.ua